Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων - ΕΟΣΙ

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙΟΥ

Καταφύγιο Μιτσικελίου “ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΤΟΔΟΥΛΟΣ”

Καταφύγιο

Tο καταφυγίου Μιτσικελίου «Απόστολος Βερτόδουλος» βρίσκεται σε υψόμετρο 1.290 μέτρων, και μπορεί να φιλοξενήσει 28 άτομα. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και τουαλέτα.

Στο καταφύγιο διανυκτερεύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες ορειβάτες και διοργανώνονται εκδηλώσεις όπως η επίσημη έναρξη της ορειβατικής περιόδου, η κοπή της Βασιλόπιτας, περιφερειακές συγκεντρώσεις Ορειβατικών Συλλόγων, κ.λ.π..

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Ορειβατικό Ιωαννίνων στο 26510 22138.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΤΟΔΟΥΛΟΣ

 

Ο Απόστολος Βερτόδουλος γεννήθηκε στα Γιάννινα το 1907 από Γιαννιώτες  γονείς. Ήταν το μοναχοπαίδι του Ιωάννη  Βερτόδουλου- καθηγητή  της Ζωσιμαίας  Σχολής (ελληνοδιδασκάλου)- και της  Αγγελικής το γένος Σάρρα. Μετά τη αποφοίτηση του από τη  Ζωσιμαία  Σχολή πήγε στην Αθήνα να σπουδάσει γραμμικό σχέδιο. Συγχρόνως εμφανίστηκε και ως καλλιτέχνης σκιτσογράφος με σκίτσα πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου στις  εφημερίδες της εποχής εκείνης. Στην ‘Ηπειρωτική Ηχώ’ το 1926, στον ‘Ελεύθερο Λόγο’, < Πατρίδα> και  <Βραδινή> το 1927, στον <Προσφυγικό  Κόσμο >, την <Κυθηραϊκή> το 1928, στο <Έθνος > το 1929, στον < Ηπειρωτικό Αγώνα >το 1931. Το 1927 φιλοτέχνησε και τη σφραγίδα του Λυκείου των Ελληνίδων των Ιωαννίνων επί  προεδρίας Μαρίας Πυρσινέλλα.

Στην Αθήνα  το 1927 <ανακαλύπτει > την φωτογραφική μηχανή και βγάζει τις πρώτες φωτογραφίες. Οικογενειακοί λόγοι τον κάνουν να

Έναρξη Ορειβατικής περιόδου

επιστρέψει στα Γιάννινα; Όπου για λίγο υπηρετεί στο υποθηκοφυλακείο και το 1929 διορίζεται  ως τεχνικός υπάλληλος στο Γραφείο  σχολικού αρχιτέκτονος που τότε στεγαζόταν στην Καπλάνειο Σχολή. Έκτοτε  αναλαμβάνει  τα σχολικά κτίρια της Ηπείρου και στις μέρες του έγιναν τα περισσότερα πέτρινα σχολεία ιδίως μετά τον πόλεμο του 1940. Είναι χαρακτηριστική μία  δημοσίευση που υπάρχει στον <Ηπειρωτικό Αγώνα > την 10/12/1950,< Για τον Απόστολο  Βερτόδουλο  μια παράληψης. Η συμβολή του διά το διδακτήριον ήτο εξαιρετική. Ουχί μόνον τα σχέδια κατήρτησε και τη δημοπρασίαν διεξήγαγεν εν τω γραφείω του αλλά τετράκις άχρι τούδε μετέβη εις Γιάννισταν άνευ οδοιπορικών, αλλά με το ποδήλατό του διά την εγκατάστασιν του εργολάβου και την επίβλεψιν του έργου>.
Παράλληλα ο Απόστολος Βερτόδουλος προσφέρει τις υπηρεσίες του και στην Μητρόπολη Ιωαννίνων για την κατασκευή και επισκευή των εκκλησιών και των μοναστριών από τα χρόνια του Μητροπολίτη και έπειτα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα  Βλάχου ως το θάνατό του. Μεταξύ των άλλων  για λογαριασμό της Μητρόπολης  είχε σχεδιάσει και το γενεαλογικό δέντρο του Νεομάρτυρα  Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων

Το 1936 που ιδρύεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο Αποστολος Βερτόδουλος είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη. Τη χρονιά αυτή πραγματοποιείται το πρώτο Πανελλήνιο Ορειβατικό  Συνέδριο στον Όλυμπο την 15/6/1936, όπου λαμβάνει μέρος μαζί με άλλους τρεις ορειβάτες, τον Κλέρχο Στάρα , τον Οδυσσέα  Σκουρτη και τον Πέτρο Μαρτίνη . Οι τέσσερις ξεκίνησαν με τα πόδια από τα Γιάννινα τρεις μέρες γρηγορότερα μια και ο δρόμος προς Μέτσοβο δεν υπήρχε για να πάρουν το τραίνο στην Καλαμπάκα για το Λιτόχωρο και από κει με τα πόδια για τον Όλυμπο. Πρόεδρος των Ορειβατικών Συλλόγων ήταν ο τότε διάδοχος Παύλος στον οποίο η ορειβατική ομάδα πρόσφερε  ένα άλμπουμ με φωτογραφίες του Αποστόλου Βερτόδουλου από τα βουνά της Ηπείρου.

Ο Αποστολος. Βερτόδουλος ήταν ο σχεδιαστής και κατασκευαστής σχεδόν του Ορειβατικού Καταφυγίου του Μιτσικελιού που εγκαινιάστηκε την 9/7/1939 από τον Πρόεδρο  των Ορειβατικών Συλλόγων Σπήλιο Αγαπητό. Ο ίδιος  εκλέχτηκε τρεις φορές πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων από το 1959 έως το 1963 όποτε εκλέγεται ισόβιος επίτιμος πρόεδρος . Την ήπειρο την περπάτησε αμέτρητες φόρές λόγω της  δουλείας του αλλά και επειδή αγαπούσε την  ορειβασία Ανέβηκε 171 φορές στο Μιτσικέλι και 16 φορές στο Σμόλικα , επίσης πολλές φορές στη Γκαμήλα , στο Γράμμο, στην Τραπεζίτσά , στα Τζουμέρκα ,στο Περιστέρι, στην Ολύτσικα, στη Νεμέρτσικα και σε άλλα βουνά με μικρότερο υψόμετρο . Έλαβε μέρος σε  20 Πανελλήνιες  Ορειβατικές Συγκεντρώσεις και στον Όλυμπο ανέβηκε 7 φορές. Ανέβηκε  επίσης στο Παναχαϊκό , στο Χελμό , στη Ζήρεια , στη Γκιόνα ,στον Τυμφρηστό , στον Παρνασσό , στο Παγγαίο, στα  Άγραφα, στα  Πιέρια , στην Οίτη, στο Βέρμιο , στη Δίρφυ, στον Κίσαβο . Ο ίδιος δήλωνε φυσιολάτρης και το αποδεικνύει με τις φωτογραφίες του που στο μεγαλύτερο μέρος τους απεικονίζεται η φύση. Με απλές μηχανές τις οποίες κατά καιρούς άλλαζε με νεώτερης τεχνολογίας, χωρίς ειδικά <εφέ> αλλά με τη χρήση του ηλιακού  φωτός, άφησε πίσω του ένα πλούσιο αρχείο από ασπρόμαυρες φωτογραφίες αλλά και από έγχρωμες διαφάνειες (SLIDES).

Κοπή Πίτας

Ο  Δημ. Σαλαμάγκας την 9/12/1938  γράφει για τον Απόστολο  Βερτόδουδο στην εφημερίδα <ΗΠΕΙΡΟ> με αφορμή μίας έκθεσης  Ηπειρωτικών τοπίων του φωτογράφου κ. Μελετζή στο ισόγειο κατάστημα  του Ίλιου Παλλάς στα Ιωάννινα <Δεν λησμονούμε βέβαια κι εδώ τη μοναδική υπηρεσία που πρόσφερε και προσφέρει  το Ηπειρωτικό Τμήμα του Ορειβατικού Συλλόγου και αισθανόμεθα ιδιαίτερη  χαρά που μας δίνεται η αφορμή να μιλήσουμε για τον ερασιτέχνη φωτογράφο κ. Βερτόδουλο που μας απεκάλυψε  με τις φωτογραφίες του τη μεγαλοπρέπεια και τη γοητεία του Ηπειρωτικού βουνού.  Ωραιότατες φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Ε.Ο.Σ . Το βουνό >.
Και είναι αλήθεια ότι πάντα αφιλοκερδώς έδινε φωτογραφίες για να κοσμήσουν εφημερίδες , περιοδικά και βιβλία διαφόρων συγγραφέων.
Στην παλιά  εγκυκλοπαίδεια  του <Ηλίου> στη λέξη  ΗΠΕΙΡΟΣ  υπάρχουν  φωτογραφίες του Απόστολου  Βερτόδουλου.

Ο ίδιος  έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στα Γιάννινα και αλλού, όπως στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Έκθεση, σε πανελλήνιο Έκθεση φωτογραφιών όπου πήρε το Β΄ βραβείο το 1960  με τη φωτογραφία <Μετέωρα>, το Α΄ βραβείο το 1963 με τη φωτογραφία <Πάπιγκο >, το Γ΄ βραβείο το 1965 με τη φωτογραφία  <Αυλόπορτα στο  Μετσοβο>, έπαινο το 1966 για τη φωτογραφία < Ο βράχος του Ζαλόγγου>.
Τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τις  εμφάνιζε ο ίδιος στο σκοτεινό  θάλαμο του σπιτιού του ενώ αργότερα τις έγχρωμες διαφάνειες τις έστελνε στο εξωτερικό κατά προτίμηση Γερμανία – Γαλλία . Παράλληλα   πραγματοποιούσε  προβολές με  SLIDES  σε πάμπολλα   ιδρύματα, οργανισμούς, συλλόγους, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.λ.π. όπως στην  Αρχαιολογική Εταιρεία  Αθηνών, Ορειβατικό  Σύλλογο  Ιωαννίνων –Αθηνών , Εταιρεία Ηπειρωτικών  Μελετών,  Γαλλικό Ινστιτούτο Ιωαννίνων, Περιηγητική Λέσχη, Στρατιωτική  Λέσχη, ΟΤΕ,σε ξενοδοχεία , παιδουπόλεις κ.λ.π. Ο Τόλης Σακελλαρίου  γράφει στον <ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ  ΑΓΩΝΑ > ΤΗΝ 26/1/1961 “Ο Απόστολος Βερτόδουλος  τις προάλλες  στην αίθουσα της στρατιωτικής λέσχης μ’ ένα  μηχάνημα προβολής  μας έδειξε 144 υπέροχες φωτογραφίες και μαζί  μ’ αυτές και  τον πλούσιο  ψυχικό του κόσμο. Ο Βερτόδουλος  πάσχει αγιάτρευτα  από μια έντονη φυσιολατρική διάθεση”.

Ο Απόστολος Βερτόδουλος ήταν παντρεμένος με την Πηνελόπη το γένος  Αλεξίου Σολωμού που καταγόταν από τον Ελαφότοπο Ζαγορίου και απέκτησαν δύο κόρες την Αγγελική – σχεδιάστρια – και  την Ιουλία – φιλόλογο. Έφυγε από τη ζωή την 6/3/1983  ξαφνικά σε εκδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου κρατώντας τις φωτογραφικές μηχανές στα χέρια .

Τιμώντας τον το Διοικητικό Συμβούλιο του Ορειβατικού  Συλλόγου Ιωαννίνων με απόφασή του ονόμασε το ορειβατικό καταφύγιο  Μιτσελίου σε “ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΒΕΡΤΟΔΟΥΛΟΣ”.

Από το   φωτογραφικό του αρχείο έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις <ΔΩΔΩΝΗ> δύο λευκώματα < Τα  Γιάννινα στο χώρο στο χρόνο> το 1991  και <Ήπειρος πολιτιστική  κληρονομιά και φύση> το 1995. Ορισμένα σκίτσα των νεανικών του χρόνων κοσμούν την περίφημη σειρά βιβλίων του γνωστού λογοτέχνη Γιάννη Νικολαΐδη < Τα  Γιάννινα του μεσοπολέμου>.
Φωτογραφίες  του Απόστολου  Βερτόδουλου βρίσκονται στο λαογραφικό μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Επίσης κοσμούν  άλλα λευκώματα όπως αυτό  της Ριζαρείου < ΖΑΓΟΡΙΣΙΩΝ ΒΙΟΣ> ΤΟ 2003.

Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφιών του με θέμα <Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΤΟΔΟΥΛΟΥ> από το Πανεπιστήμιο Ιωαννινών από 16/12/2004-15/1/2005 στο Κέντρο πολιτισμού Περιστεράς-Δουρούτης και πρόσφατα έγινε η επανέκδοση του πρώτου λευκώματος με περισσότερες φωτογραφίες < Τα Γιάννινα στο χώρο και το χρόνο >με τη συμβολή του Συλλόγου Παλιών Γιαννιωτών  και παρουσίαση την 22/6/2005 από τον Γεώργιο Παντή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.