Ο υποκριτικός περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη

Ο υποκριτικός περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη

Οι ορειβατικοί σύλλογοι Ηπείρου δηλώνουμε πως πρώτη φορά στην ιστορία των συλλόγων μας αντιμετωπίζουμε τόσο ζοφερό μέλλον για τη φύση στο όνομα της ανάπτυξης.

Ο υποκριτικός περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στην ιστορία σαν ένα συμβόλαιο θανάτου για την προστατευόμενη φύση και την ποιότητα ζωής των γενεών που θαρθουν. Τί θα απομείνει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας; Έναν κόσμο πλαστικό, τοξικό, ασφυκτικό, γεμάτο πανδημίες. Έναν κόσμο γεμάτο φόβο, νευροσπαστο.

 Όχι, η επιβολή της ” πράσινης ανάπτυξης”  δεν είναι για το καλό μας.

Η Βουλή λειτούργησε εν μέσω πανδημίας και στην ευκαιρία της καθολικής καραντίνας πέρασε τον νόμο με δόλιες, αδιαφανείς, αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις εξπρές, επιστέγασμα της δρομολόγησης της πράσινης ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.

Ο νόμος αντίκειται σε περιβαλλοντικά άρθρα του Συντάγματος θίγοντας τη δημόσια περιουσία της χώρας, απειλώντας με καταστροφή τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, τους υγρότοπους, τις θάλασσες μας υπέρ των συμφερόντων αιολικών, εξορυκτικών, υδροηλεκτρικών, μεταλλευτικών βιομηχανιών.

Κατεδαφίζοντας κάθε νομική προστασία του περιβάλλοντος δίνει το πράσινο φως στις εταιρείες και στους ημέτερους να βγάλουν λεφτά από τη φύση με βαρειές καταστροφικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως οι ανεμογεννήτριες και οι εξορύξεις.

Αιρει τη προστασία των περιοχών natura, των εθνικών πάρκων, των υγροτόπων, τη προστασία της βιοποικιλότητας, των ζωνών διαχείρισης οικοτοπων, τα θεσμοθετημένα καταφύγια άγριας ζωής ( ΚΑΖ).

Αφαιρεί από την τοπική κοινωνία και από τους δήμους το δικαίωμα να ορίζουν τον τόπο τους καθώς δεν ζητείται η έγκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Καταργεί την αυτοτέλεια των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Παραδίδει τον άμεσο έλεγχο της προστασίας του περιβάλλοντος στη κυβέρνηση κατά το δοκούν, δηλαδή κατά τα συμφέροντα των ημετερων και των εταιρειών οι οποίες πια μπορούν να δείξουν ένα βουνό, ένα Natura και με πολύ συνοπτικές διαδικασίες αδειοδότησης να το καταστρέψουν στο όνομα της ανάπτυξης.

Οι επιτροπές ελέγχων περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κατασκευών ορίζονται και πληρώνονται από την ίδια την εταιρεία.

Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων σε ρέματα.

Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών περιοχών και προστατευόμενων υγροτόπων.

Σε αυτό το παράλογο ποιος είναι ο λόγος;

Η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι πράσινη διότι είναι στη φύση και εις βάρος της φύσης. Κατ ουσία εξυπηρετεί την αλόγιστη επέκταση και υπερκερδοφορια των εξορυκτικών και των βιομηχανιών ΑΠΕ, ιδίως των αιολικών.

Εδώ στην Ελλάδα οι ανεμογεννήτριες στα βουνά δε μπαίνουν χάριν της πράσινης ενέργειας δηλαδή μείωση ρύπων όπως του διοξειδίου του άνθρακα. Μια χώρα που νοιάζεται για την κλιματική αλλαγή δεν ξεχερσωνει, δε καταστρέφει ανεπιστρεπτί δάση που δεσμεύουν το διοξείδιο, δεν επεμβαίνει στον ρου των ποταμών, δε κάνει εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Δεν μπορεί να καταστρέψουμε τη φύση για να σώσουμε τη φύση. Για χάρη κεκτημένων συμφερόντων η καταστροφή ονομάζεται πράσινη ανάπτυξη.

Τώρα πια κανένα βουνό δεν είναι ασφαλές! Έρχονται χιλιάδες ανεμογεννήτριες! Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις από τα αιολικά λόμπυ. Εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων θα σκαφτούν στα βουνά, ακόμα και τα πιο ψηλά βουνά θα χάσουν τις κορυφές τους για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες σε χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο. Οι ανεμογεννήτριες έχουν βιωσιμοτητα 20- 25 χρόνια με υλικά κατασκευής τά οποία είναι και επικίνδυνα και μη ανακυκλώσιμα. Συνεπώς αυτή η επέμβαση στη φύση θα έχει καταστροφικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Τα παιδιά μας αντί για βουνά θα βλέπουν νεκροταφεία ανεμογεννητριών και θα μας θυμούνται.

Επίσης οι καταναλωτές επιβαρύνονται οικονομικά για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

Δεν υπάρχει ευαισθησία και σεβασμός! Το θείο δέος ισοπεδώθηκε από τις μπουλντόζες που ανεβαίνουν στα βουνά και το κέρδος!

Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει χωροταξικό για όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με δημόσια διαβούλευση, με κριτήρια τα ευαίσθητα και απειλούμενα είδη, τα οικοσυστήματα, τη φυσική και οικολογική αξία, τη τοπική οικονομία και την ταυτότητα της κάθε περιοχής. Στην Ευρώπη ανεμογεννήτριες δεν υπάρχουν σε βουνά άνω των 800μ. και δεν επιβάλλονται εκεί που οι τοπικές κοινωνίες είναι αρνητικές.

Ο νόμος είναι κατάφωρη παραβίαση διεθνών περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως η διεθνής σύμβαση υγροτόπων ραμσαρ, η συνθήκη της Βαρκελώνης προστασίας Μεσογείου, η θαλάσσια στρατηγική για τη Μεσόγειο, οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία οικοτοπων και ειδών, για την προστασία άγριων πτηνών .

Πράσινη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη αλλά και προστασία της πατρίδας μας, της τελευταίας χώρας στην ΕΕ με την μοναδική, πολυσχιδή, παρθένα φύση, δίνοντας κίνητρα στις μικρές οικονομίες και επενδύσεις, βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες να ασχοληθούν με εναλλακτικές οικονομίες – όπως με βότανα, μελισσοκομία κλπ, ενισχύοντας τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, τους τοπικούς παραγωγούς, αναδεικνυοντας τον πολύ σημαντικό ήπιο τουρισμό που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ. Όμως αυτά είναι ασύμβατα με τις βαρειές εργολαβίες στη φύση.

Η ανθρώπινη επέμβαση και διατάραξη των οικοσυστημάτων, η καταστροφή της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, η αλλοτρίωση της γης, η βαθμιαία αποσύνδεση μας από τη γη μόνον προάγγελος κακών πραγμάτων μπορεί να είναι. Ο κύκλος του νερού, η παραγωγή οξυγόνου, η ρύθμιση του κλίματος, η επικονίαση, οι λειτουργίες της βιοποικιλότητας είναι ο κύκλος της ζωής, και μαζί ο κύκλος της ανθρώπινης ζωής. Ο πλανήτης λειτουργεί σωστά σαν ένα σύστημα, υποστηρίζοντας το ένα είδος το άλλο. Η γη μας είναι έμβιος οργανισμός.

Σύλλογοι, δήμοι, επιστημονικές ομάδες, φορείς, πανεπιστήμια, τοπικές κοινωνίες ζητούμε την άμεση απόσυρση του περιβαλλοντικού νόμου. Ζητάμε δικαιοσύνη για τη φύση και έναν αξιοβίωτο κόσμο για τις επόμενες γενιές.

Η γη μας, η φύση, οι θάλασσες, τα βουνά δεν είναι άψυχα.

Η UNESCO αναγνώρισε τον αλπινισμο ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Οι αλπινιστές, οι ορειβάτες, οι αναρριχητές έχουν χρέος να προασπίσουν την ψυχή των βουνών με κάθε θεμιτό μέσο.

Γιατί η λεηλασία της φύσης έχει ξεκινήσει.

 

Ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων

Ορειβατικός σύλλογος Πρέβεζας

Ορειβατικός σύλλογος Άρτας

Ορειβατικός σύλλογος Ηγουμενίτσας

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΥΖΟΥΝΕΡΑΚΗ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΥΖΟΥΝΕΡΑΚΗ
3 years ago

Απελπίζομαι ..

Κώστας Λάππας
Κώστας Λάππας
3 years ago

Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία που πήρατε και για το γεγονός οτι δεν κάνατε μια απλή καταγγελία, αλλά τεκμηριώσατε τις απόψεις σας, που πιστεύω πως είναι απόψεις κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου που αγαπά και θέλει να προστατεύει το περιβάλλον. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι δημοσιότητα δόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ στην ανακοίνωσή σας, γιατί για τα πανελλαδικής εμβέλειας δεν νομίζω πως υπάρχει πια καμιά αμφιβολία για το ρόλο τους στην πλήρη αποσιώπηση κάθε άποψης και κάθε κίνησης που δε συμφέρει τους κυβερνώντες και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Νομίζω πως η αντίδρασή μας πρέπει να οργανωθεί καλύτερα, σε μόνιμη βάση και σε συνεργασία με άλλους φορείς και ειδικούς επιστήμονες που έχουν παρόμοιες ανησυχίες. Χρειάζεται να βρούμε πρόσβαση σε έγκαιρη πληροφόρηση, ώστε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει όλα να εξεταστούν σε ημερίδα που πρέπει να γίνει άμεσα και ας είναι ο Ορειβατικός αυτός που θα πάρει την πρωτοβουλία. (Με την ευκαιρία, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι γερμανική εταιρία έχει κ΄υποβάλλει πρόταση για εγκατάσταση μεγάλου “πάρκου” ανεμογεννητριών στο Περιστέρι (δεν διευκρινίζεται αν μιλάμε για το δικό μας Περιστέρι)).

Κώστας Λάππας

Ελένη
Ελένη
3 years ago

Δυστυχώς και στη βόρεια Εύβοια έχουν αποφασίσει να βάλουν ανεμογεννήτριες και καταργούν περιοχές NATURA και βουνοκορφές απείρου κάλους. Οι ανεμογεννήτριες μάθαμε ότι έχουν ζωή , το πολύ , δέκα πέντε χρόνια και μετά είναι τρομερή δαπάνη για να τις πάρουν απο κει και να τις ανακυκλώσουν,οπότε δε συμφέρει τους εργολάβους και θα μείνουν εκεί σκουριάζοντας,αιώνια μνημεία αισχροκέρδειας και πιθανά αδιαφορίας μας.Εδώ έχουν κινητοποιηθεί αρκετοί ψαγμένοι πολίτες και έχουν αναλάβει πόρτα πόρτα να ενημερώσουν τους υπόλοιπους.Στη Χίο τα κατάφεραν και δεν τους άφησαν απο τα πλοία να περάσουν στο νησί.Στη Γερμανία αναθεωρούν τις απόψεις τους για οικονομία και ανάπτυξη σχετικά με τις ανεμογεννήτριες οι οποίες άλλωστε λειτουργούν με υγρά καύσιμα και ψάχνουν για άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας ,το ίδιο και στη Σουηδία ή Δανία απ΄ότι διάβασα.Θέλει αγώνα και σκληρή αντίσταση.

ΑΝΝΥ ΛΟΥΛΟΥ
ΑΝΝΥ ΛΟΥΛΟΥ
3 years ago

Η Ελλάδα ως κράτος μέλλος της ΕΕ δεν έχει τους ίδιους περιορισμούς σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος με τις άλλες χώρες πως είναι δυνατον να κάνει κάθε υπουργός ότι θέλει σε τέτοιου είδους θέματα!Κι αν ε΄τσι συνέβαινε ως τώρα εκεί πρεπει να καταφύγουμε για να διαφοροποιηθούν αυτές οι αυθαιρεσίες που είναι σε βάρος όλων.

4
0
Θα ήθελα τις σκέψεις σας, παρακαλώ σχολιάστε.x
()
x