Η εντυπωσιακή υποχώρηση του παγετώνα Mer de Glace στο Mt Blanc!

Η εντυπωσιακή υποχώρηση του παγετώνα Mer de Glace στο Mt Blanc!

Ο παγετώνας Mer de Glace του Mt Blanc, πάνω από το Chamonix, είναι από τους πιο διάσημους παγετώνες του κόσμου και αναμφίβολα ο πιο δημοφιλής στις Άλπεις.

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, τουρίστες, ορειβάτες, σκιέρ, χειμώνα καλοκαίρι, χρησιμοποιούν το τραινάκι που ξεκινά από το Chamonix και οδηγεί στο Montenvers στη βάση του, κάτω από τις διάσημες γρανιτένιες βελόνες του βουνού. Έτσι το 1985, στην –τότε- βάση του παγετώνα, φτιάχτηκε ένα τελεφερίκ για ευκολότερη πρόσβαση και μεγαλύτερη τουριστική αξιοποίηση αυτής της θάλασσας πάγου.

Αλλά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί από τότε και κάθε χρόνο, ο Mer de Glace , λόγω της πλανητικής αύξησης της θερμοκρασίας λιώνει και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υποχωρεί σχεδόν τρία μέτρα το χρόνο, αποκαλύπτοντας το γυμνό, απότομο βράχο που πάνω του κυλά. Και κάθε χρόνο ο δήμος του Chamonix-Mont Blanc προσθέτει και μερικά σκαλιά για να μπορούν οι τουρίστες να κατεβαίνουν στον παγετώνα.

Από το 1985 μέχρι σήμερα, ο Mer de Glace υποχώρησε 115μ. και όπως φαίνεται θα υποχωρήσει πολλά ακόμα. Το video της Pax Arctica, μιας ΜΚΟ που ασχολείται με το θέμα, είναι εντυπωσιακό!

Πηγή: https://anevenontas.gr/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα ήθελα τις σκέψεις σας, παρακαλώ σχολιάστε.x
()
x