Εισιτήριο στον Όλυμπο και ιδιωτικές εταιρίες προ των πυλών

Εισιτήριο στον Όλυμπο και ιδιωτικές εταιρίες προ των πυλών

Ο ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων εκφράζει την κάθετη αντίθεση του στην πρόθεση της κυβέρνησης για επιβολή αντιτίμου 6 ευρώ σε κάθε επισκέπτη, πεζοπόρο και ορειβάτη στον Όλυμπο.

Πέραν του ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας ιδίως για μια οικογένεια ή για ορειβατικούς συλλόγους να επισκεφτούν τον Όλυμπο ( συν μεταφορά συν φαγητά συν διαμονή στα καταφύγια) υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους το καταδικάζουμε.

Κατ αρχάς σύμφωνα με το Σύνταγμα το κράτος το ίδιο, μέσα από τους φόρους που του έχουμε καταβάλλει, οφείλει να προνοεί, να φροντίζει και να προστατεύει τα κοινωνικά αγαθά όπως το βουνό και η άγρια φύση. Επιπλέον, o Όλυμπος, όπως τα περισσότερα βουνά μας, ανήκει στο δίκτυο NATURA του οποίου η προστασία είναι δεσμευτική σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Υπάρχουν οι κρατικοί Φορείς Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων οι οποίοι όμως έχουν γίνει όλο και πιο υποστελεχωμένοι και υποβαθμισμένοι και με τον νόμο Χατζηδάκη να τους αφαιρεί πολλές αρμοδιότητες και να τους αποδυναμώνει εντελώς πχ να μην μπορούν να προστατέψουν τους εθνικούς δρυμούς από καταστροφικές επεμβάσεις και η γνώμη τους ούτε καν να ζητείται.

 

Έστω το αντίτιμο.

Θα έχει ανταποδοτική αξία γιά το βουνό;

Το κράτος έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει την βούληση να μεριμνήσει για το φυσικό περιβάλλον αφήνοντας τα βουνά δίχως επαρκή δασοπροστασία και δασοπυροσβεση, δίχως φύλαξη και ισχυρούς νόμους λαθροθηρίας και ακυρώνοντας τον ρόλο διαχείρισης εθνικών πάρκων που θα παρείχε υπηρεσίες στο βουνό και στους επισκέπτες, το οποίο είναι και το ζητούμενο. Για ποιο λόγο να αλλάξει νοοτροπία και διαχείριση;

 

Θα έχει ανταποδοτική αξία στους ανθρώπους;

Τα βουνά, ως κοινωνικό αγαθό, είναι εκεί για να τα χαίρονται όλοι, άλλοι ψηλά και άλλοι χαμηλά, άλλοι με την ασφάλεια των συλλόγων ή των συνοδών βουνού και δεν είναι μόνον για τους ολίγους. Και ιδίως οι νέοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να βοηθούνται από το κράτος να έρθουν σε επαφή με την φύση. Έτσι φαίνονται και γαληνεύουν οι άνθρωποι και με πλήρη συνείδηση προστατεύουν την φύση. Τα 6 ευρώ του Ολύμπου γίνονται αντικίνητρο.

 

Θα έχει ανταποδοτική αξία για τους ορειβάτες;

Οι ορειβατικοί και πεζοπορικοι σύλλογοι καθώς και οι τοπικές κοινότητες διανοίγουν τα μονοπάτια των βουνών, τα σηματοδοτούν, τα καθαρίζουν και τα συντηρούν με δικό τους χρόνο, κόπο και έξοδα. Αυτοί ξέρουν τι συμβαίνει στο βουνό, αυτοί το προστατεύουν. Αυτοί είναι οι πρώτοι που πάνε να διασώσουν έναν σύντροφο ορειβάτη ή αναρριχητή, δίχως να υποτιμάμε τον ρόλο της ΕΚΑΜ και των φορέων διαχείρισης.

Κάποιοι μονηρεις ορειβάτες και αναρριχητές trad αφήνουν πίσω τα εγκόσμια και πάνε να δηλώσουν την πίστη τους στο βουνό σκαρφαλώνοντας και περπατώντας στα βράχια του, στα δασοσκεπη μονοπάτια του, στους ανοιχτούς ουρανούς του, στην λευκή σιωπή του, κάνοντας με έναν υπνόσακο bivouac κάτω από τις ορθοπλαγιές του, ξεδιψωντας στις κρυστάλλινες πηγές του.

 

Όμως δεν ζητήθηκε η γνώμη τους. Περιφρονήθηκαν οι άνθρωποι που ανήκουν στα βουνά. Αγνοήθηκαν οι ορειβατικοί και πεζοπορικοί σύλλογοι, οι ντόπιοι, οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Πώς να ξέρουν οι άνθρωποι των γραφείων τα βουνά; Πώς να σεβαστούν τόσους μεγάλους ορειβάτες που ανέβηκαν και χάθηκαν στον Όλυμπο; Να νοιώσουν την ιστορία του Ολύμπου; Πώς να διαισθανθούν την ιερότητα των βουνών;

 

Πού θα διατεθούν τα έσοδα;

Σύμφωνα με την κυβέρνηση ένα μέρος στον φορέα διαχείρισης και ένα μέρος στο πράσινο ταμείο.

Να το ερμηνεύσουμε αυτό. Τα λεφτά από τον Όλυμπο (τώρα και μετά θα έρθει η σειρά άλλων βουνών) θα πάνε για να εγκατασταθούν υδροηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες στα υπόλοιπα βουνά δηλαδή να καταστρέψουν το 80% των βουνών μας ( σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας ΡΑΕ).

Όσο για την ορειβασία και την πεζοπορία, αυτές θα μείνουν στην σφαίρα του ονείρου αφού τα πλέον τουριστικά βουνά πχ Όλυμπος, Τύμφη θα έχουν εισιτήριο τα δε υπόλοιπα θα έχουν ανεμογεννητριες που οι τομές των δρόμων τους και τα υλικά εκσκαφής στις πλαγιές θα έχουν χαλάσει τα μονοπάτια, τις πηγές και το ενδιαφέρον των ορειβατών να επισκεφτούν τα βουνά.

Η θέσπιση του εισιτηρίου συνεπάγεται μπάρες και φυλάκια. Σε ποιους θα ανατεθεί ο έλεγχος των ορειβατών για εισιτήριο; Δηλαδή ποιοι θα είναι αυτοί που θα φυλάνε το κέρδος στα βουνά αποκλείοντας αυτούς που τα αγαπάνε και τα χρειάζονται;

Εταιρείες, επιχειρηματικοί όμιλοι που θα έχουν αναλάβει καθήκοντα μετά από σύμβαση, μαζί με τους φορείς διαχείρισης. Οι φορείς διαχείρισης – φύλαξης των εθνικών πάρκων δηλαδή θα λειτουργούν με χρηματοοικονομικα κριτήρια και οι κατευθυντήριες γραμμές θα έρχονται από στελέχη του ιδιωτικού τομέα, με γνώμονα το κέρδος.

Η άγρια ανεξημερωτη φύση είναι πέρα από την ανθρώπινη απληστία και ανοησία. Είναι τα μόνα κύτταρα υγείας σε έναν πολιτισμένο κόσμο που νοσεί. Είναι η σύνδεσή μας με το ιερό, είναι το μεδούλι της ζωής. Είναι η ίδια η ελευθερία.

Το σχέδιο να αποκτήσουν χρηματική αξία τα βουνά μας με τον Όλυμπο τώρα πρέπει να αποσυρθεί. Τα βουνά δεν πουλιούνται! Ούτε σε ντόπιους ούτε σε ξένους ιδιώτες.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα ήθελα τις σκέψεις σας, παρακαλώ σχολιάστε.x
()
x