Μετά την καραντίνα. Τι θα γίνει με την οργανωμένη ορειβασία και την αναρρίχηση;

Μετά την καραντίνα. Τι θα γίνει με την οργανωμένη ορειβασία και την αναρρίχηση;

Η καραντίνα τελειώνει την επόμενη εβδομάδα και τα περιοριστικά μέτρα σε άθληση και μετακινήσεις σιγά – σιγά θα χαλαρώσουν. Όλοι μας θα μπορούμε να ανέβουμε χωρίς πρόβλημα στο κοντινό μας βουνό ή βράχο και πιθανά από τις 18 Μαΐου θα μπορούμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, άρα να πηγαίνουμε σε όποιο βουνό ή ορθοπλαγιά θέλουμε. Αλλά τι θα γίνει με τα καταφύγια; Θα ανοίξουν; Οι σχολές; Οι εκδηλώσεις των συλλόγων, αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών;

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα καταφύγια που έχουν μόνιμη φύλαξη και λειτουργούν όλο το χρόνο ή συνέχεια τους καλοκαιρινούς μήνες, θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, όπως όλα τα καταστήματα εστίασης. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργούν με τους περιορισμούς που ισχύουν για τις σχετικές επιχειρήσεις (εξωτερικά τραπέζια ανά δυο μέτρα κλπ.). Φυσικά αυτό είναι εύκολο να τηρηθεί εκτός των καταφυγίων, αλλά μην περιμένετε να υπάρχουν τραπέζια μέσα σε αυτά. Με λίγα λόγια θα μπαίνετε μέσα (σίγουρα με κάποιους περιορισμούς, π.χ. ανά δυο άτομα), θα παίρνεται τροφή ή κάποιο ρόφημα και θα το καταναλώνετε έξω.

Βέβαια ένα καταφύγιο παρέχει πάνω απ’ όλα κατάλυμα και προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Τα περισσότερα καταφύγια είναι δηλωμένα ως εποχικά καταλύματα (και όχι 12μηνα), οπότε η διανυκτέρευση σε αυτά θα είναι αδύνατη με τα μέχρι στιγμής μέτρα, από τη στιγμή μάλιστα που οι κοιτώνες στα περισσότερα –αν όχι σε όλα- από αυτά, είναι στρατιωτικού τύπου (κουκέτες σε δωμάτια με χωρητικότητες από 7-8 έως και 20-30 άτομα). Έτσι, αν θέλετε να ανεβείτε Όλυμπο ή Γκαμήλα π.χ. ναι, θα βρείτε τα καταφύγια ανοιχτά, αλλά ή θα κάνετε την ανάβαση σας αυθημερόν με την κατάβαση ή θα κουβαλήσετε σκηνή για διανυκτέρευση. Τα καταφύγια το μόνο που θα μπορούν να σας προσφέρουν θα είναι τρόφιμα και ροφήματα.

Πότε θα ανοίξουν με πλήρεις υπηρεσίες τα καταφύγια; Αυτό, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να το πει κανείς, ίσως από αρχές Ιουλίου, πάντα με την προϋπόθεση να πάνε καλά τα μέχρι τότε μέτρα.

Όσον αφορά τα καταφύγια χωρίς μόνιμο φύλακα (δηλαδή αυτά για τα οποία παίρνετε το κλειδί από το σύλλογο – διαχειριστή), μάλλον θα αργήσουν να ανοίξουν, αφού αυτό που προσφέρουν είναι η διαμονή και όχι η εστίαση.

Αλλά ούτε και οι ανοιξιάτικες σχολές αναρρίχησης θα πραγματοποιηθούν, αφού εμπίπτουν στις ομαδικές δραστηριότητες. Από Φθινόπωρο και βλέπουμε. Όσον αφορά τις πίστες αναρρίχησης, αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία των γυμναστηρίων, έτσι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον άλλον έναν μήνα περίπου. Τέλος είναι και οι εκδηλώσεις των συλλόγων, αλλά και οι εκδρομές των ιδιωτικών εταιρειών. Ομαδικές μετακινήσεις με πούλμαν; Πολύ δύσκολο για τους αμέσως επόμενους μήνες.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν με βάση τα σημερινά δεδομένα, που είναι πάντα υπό αίρεση. Οπότε, φροντίστε στα πλάνα σας για τις καλοκαιρινές βουνίσιες εξορμήσεις σας, να προσθέσετε: προπόνηση φυσικής κατάστασης και μια αγορά καλής σκηνής (τα καταστήματα ορειβατικών ειδών ανοίγουν τη Δευτέρα). Αν τα διαθέτετε, κανένα πρόβλημα.

πηγή: https://anevenontas.gr/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα ήθελα τις σκέψεις σας, παρακαλώ σχολιάστε.x
()
x