Διήμερη εξόρμηση στα Άγραφα – Αργιθέα 06-07 Μαΐου 2023

Διήμερη εξόρμηση στα Άγραφα – Αργιθέα 06-07 Μαΐου 2023

1η Ημέρα

Αναχώρηση 7:30πμ από Ακαδημία

Κατά τις 12:30 άφιξη στο ιστορικό Πετρίλο.

Υπάρχουν δύο επιλογές

Ι) Πεζοπορία δίωρη από Λεοντίτο έως Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας σε σημαδεμένο μονοπάτι μέσα σε ελατόδασος.

Σε απόσταση 300 μέτρα βρίσκεται το ταμπούρι του Καραΐσκάκη. Στην συνέχεια και αφού συναντήσουμε την δεύτερη ομάδα στην Μονή Σπηλιώτισσας θα μεταβούμε στην λίμνη Στεφανιάδα

 

ΙΙ) Μονή Σπηλιώτισσας και λίμνη Στεφανιάδα

 

Το βράδυ δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα.

 

2η Ημέρα

Πορείες

 

Πετρίλο – Κολτσοσφούρι (Α Κατηγορία)

Διάρκεια: 4 ώρες

Αρχηγός: ΔΣ

 

Πετρίλο – κορυφή Τσμι (1911) (Β Κατηγορία)

Διάρκεια: 6 ώρες

Αρχηγός: Γιωτόπουλος Αιμίλιος

 

Πετρίλο – κορυφή Ντελιδημ 2.163μ. Η δεύτερη υψηλότερη των Αγράφων (Γ Κατηγορία)

Διάρκεια: 8-9 ώρες

Αρχηγοί: Γλέζος Θεοδόσης, Γεωργούλης Δημήτριος

 

«Καλότυχα είναι τα βουνά»

Καλότυχοι και μεις που θα επισκεφθούμε το πανέμορφο αυτόν τόπο με τα ψηλά βουνά, τους ουρανοκρέμαστους γκρεμούς, τα απύθμενα βάραθρα, τα αφρισμένα ποτάμια, τους καταρράκτες(τα υδάτινα στολίδια της φύσης), της φυσικές λίμνες, τις αμέτρητες πηγές και τις βαθιές χαράδρες με τα χωριά να μοιάζουν με φωλιές που κρέμονται στα πλάγια της χιονοσκέπαστης οροσειράς της Πίνδου.

Αργιθέα: Στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, ανάμεσα στις κορυφογραμμές των Αγράφων που κυματίζουν πάνω στο ορεινό ανάγλυφο, πάλλεται ένας κόσμος άγνωστος, δυσπρόσιτος μα συνάμα γοητευτικά αυθεντικός. Η Αργιθέα αποτελούσε μέρος του βασιλείου των Αθαμάνων και περιλαμβάνει 24 χωριά. Περικλείεται μεταξύ των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Είναι 404 τετ.χλμ. και στο συντριπτικό ποσοστό αποτελείται από μια βουνοθάλασσα και ρεματιές.

Πετρίλια: …ελεύθερα σαν τα βουνά. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέρετρα της περιοχής, με πλούσια βλάστηση, γραφικά σπίτια και μοναδικές εκκλησίες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1200μ. Ανάμεσα στους ορεινούς σχηματισμούς Βουτσικάκι (2154μ.) και Ντελιδημ (2163μ.), νότια της χιλιοτραγουδισμένης Καράβας που είναι η υψηλότερη κορυφή των Αγράφων(2184μ.). Κατά των περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Πετρίλια, όπως και ολόκληρη η περιοχή των Αγράφων, παρέμειναν αδούλωτα. Τότε κατοικούσαν εκεί 8.000 άνθρωποι. Το 1944 υπήρξε η έδρα της κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας υπό τον καθηγητή Αλέξανδρο Σβώλο.

Θρυλική Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας

Κτισμένη σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων επάνω σε βραχώδη και απότομη κορυφή που σκορπά ρίγη στον επισκέπτη καθώς την πλησιάζει. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και παρουσιάζει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Πρώτο κτίστηκε το 1064. Εδώ ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε πολεμικές συσκέψεις και συμβούλια, αφού η θέση της είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Το 1837 εγκαταστάθηκε η επαναστατική κυβέρνηση υπό τον Λιασκοβίτη Αλεξανδρή, ενώ πάνω από την μονή σώζονται μέχρι σήμερα τα οχυρώματα(ταμπούρι) του Καραΐσκάκη. Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο, αν και ο δρόμος δύσβατος, όμως η άγρια ομορφιά του τοπίου των Αγράφων αποζημιώνει τον επισκέπτη.

Λίμνη Στεφανιάδα

 Είναι η νεότερη φυσική λίμνη που δημιουργήθηκε το 1963 από μια κατολίσθηση της πλαγιάς του βουνού Σμίνικο. Περιβάλλεται από πλούσια μεικτά δάση φυλλοβόλων δέντρων και φιλοξενεί ποικιλίες ψαριών. Μια καταπληκτική υδάτινη διαδρομή με καγιακ και κολύμπι, στα τιρκουαζ νερά της, βάθους 150μ. θα σας προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, όσοι το επιθυμούν μπορούν να επιδοθούν στο αρχαίο άθλημα της τοξοβολίας. Τιμές: Καγιακ 25 Ευρώ, Τοξοβολία 5 Ευρώ. Περιλαμβάνει επαγγελματίες συνοδούς, ασφάλεια αστικής ευθύνης, απαραίτητο εξοπλισμό, στο καγιακ προσφέρεται φρούτο και νερό, φωτογραφίες, ενημέρωση και οδηγίες και υπάρχει φαρμακείο).

Λεοντίτο

Το αλπικό μυστικό των Αγράφων καλά κρυμμένο μέσα στα έλατα. Το “στολίδι” της Αργιθέας. Είναι ένα πανέμορφο χωριό σε υψόμετρο 1000μ.

Αμέτρητες πηγές, βρύσες και ποτάμια με πεντακάθαρα νερά συμπληρώνουν το άγριο τοπίο. Το χωριό αποτέλεσε χώρο δράσης κλεφτών και ορμητήριο του Καραΐσκάκη. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ένας χιλιετής, τεράστιος πλάτανος. Στο ποτάμι βρίσκεται ο νερόμυλος του Παλιαντώνη, η νεροτριβή, καθώς και το μπονσαι της Αργιθέας.

 

Κόστος εξόρμησης: 

Δίκλινο 65€ ανα άτομο με πρωινό

Τρίκλινο 60€ ανά άτομο με πρωινό

Διαμονή σε ενιαίο χώρο με ατομικό κρεβάτι 55€ με πρωινό

Διαμονή σε αντίσκηνο 50€ ανα άτομο με πρωινό

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 30€ εως 20 Απριλίου 2023

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα ήθελα τις σκέψεις σας, παρακαλώ σχολιάστε.x
()
x