Ορειβατικός εξοπλισμός και οργάνωση σακιδίου
Οι ορειβάτες λένε πως το βουνό έχει άλλο Θεό και μέσα σε αυτό εννοούμε πως δεν παίζεις με τον καιρό του βουνού.
Οπότε πάντα κουβαλάμε αδιάβροχο.
Για να χαιρόμαστε το περπάτημα στο βουνό πρέπει να παραμένουμε στεγνοί, να μην χρειαστούμε κάτι που δεν έχουμε, να μην κουβαλάμε ασήκωτο σακίδιο.
Για το πρώτο υπάρχουν τα τεχνικά είδη ένδυσης για βουνό.
Για ορειβασία ημερήσια, όχι χειμερινού βουνού, φοράμε τα μαλακά ή ημιάκαμπτα ορειβατικά μας παπούτσια, τις σωστές κάλτσες – μας κρατούν στεγνούς ακόμη και με ελαφρώς βρεγμένα παπούτσια – άνετο παντελόνι που στεγνώνει γρήγορα, τεχνικό μπλουζάκι (T-shirt), ελαφρύ αλλά ζεστό μπουφάν, καπέλο ή/και μαντίλι λαιμού (μπαφ) και γυαλιά ηλίου. Μέσα στο σακίδιο μας έχουμε αντιανεμικό, αδιάβροχο, ορειβατικά γάντια, σκούφο, κουκούλα μπαλακλάβα (full face), αντηλιακό, σουγιά, φακό, στοιχειώδες φαρμακείο, ένα δεύτερο μπλουζάκι, πυξίδα, σφυρίχτρα, το κολατσιό μας, φρούτα, νερό, χαρτί τουαλέτας, δύο σακούλες που θα τις χρησιμοποιήσουμε π.χ. για να τυλίξουμε τα ρούχα του σακιδίου στη βροχή ή σε μουσκεμένο δάσος και αλουμινοκουβέρτα. Δεν ξεχνάμε τα μπατόν!
Το σακίδιο θα το κουβαλήσουμε στην πλάτη μας για ώρες οπότε πρέπει να μην το βαρύνουμε και να το οργανώσουμε σωστά. Πρέπει το βάρος του να είναι ισόρροπο για να μην γέρνουμε προς τη μία πλευρά. Το κέντρο βάρους του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κοντά στο σώμα μας και περίπου ή λίγο πιο κάτω από το ύψος των ώμων.
Για αυτό έχουμε διαλέξει σακίδιο ανάλογο με το ύψος μας και το σωματότυπό μας.
Χρησιμοποιούμε τους ιμάντες στήθους και μέσης με κατανομή βάρους 30% και 70%.
Ο ιμάντας μέσης πρέπει να σφίγγει πάνω από τους γλουτούς.
Η επιλογή του σακιδίου πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ανθρώπων που γνωρίζουν.
Δεν κρεμάμε διάφορα (παπούτσια, παγούρια κ.ά.) έξω από το σακίδιο διότι η κίνησή τους εμποδίζει την δική μας κίνηση και την ισορροπία μας, επίσης μπορεί να μπλεχτούν σε δέντρα και θάμνους.
Προνοούμε να έχουμε πρόσβαση στα πράγματά μας με την σειρά που θα τα χρησιμοποιήσουμε.
Κάτω βάζουμε τα ογκώδη μαλακά για να είναι άνετο. Στη μέση και κοντά στο σώμα μας, για να είναι το κέντρο βάρους πιο κοντά στο σώμα μας και έτσι σταθερό, τα πιο βαριά όπως τα φαγητά μας, νερό και το φαρμακείο μας. Τα ελαφρά τα βάζουμε πάνω και στις πλαϊνές θήκες.
Σε διήμερες ή πολυήμερες εξορμήσεις έχουμε στο κάτω μέρος τον υπνόσακο (sleeping bag), το φουσκωτό υπόστρωμα, στη μέση μαγειρικά σκεύη – αν χρειάζονται και την σκηνή.
Αν είμαστε σε χειμερινή ορειβασία φοράμε άκαμπτα άρβυλα εάν το μεγαλύτερο μέρος του πεδίου είναι λευκό, ειδάλλως – με επιφύλαξη – ημιάκαμπτα. Τα γυαλιά ηλίου σαφώς είναι απαραίτητα. Καλά είναι να έχουμε δύο ζευγάρια γάντια τα οποία να είναι αδιάβροχα και αναπνέοντα, goretex. Βάζουμε τα κραμπόν (τα μεταλλικά καρφιά τα οποία θα προσαρμόσουμε στις μπότες μας) στη μέση του σακιδίου, τις γκέτες στο πάνω μέρος και το πιολέ (ορειβατική σκαπάνη) στη θέση του έξω από το σακίδιο με την αιχμή ασφαλισμένη. Στα μπατόν έχουμε φορέσει πιατάκια.
Προσοχή: Τα κραμπόν τα φοράμε μόλις νοιώσουμε ότι το χιόνι έχει γίνει σκληρό και τα παπούτσια δεν έχουν πρόσφυση. Βρίσκουμε ασφαλές σημείο να σταθούμε και τα φοράμε χωρίς να το αναβάλουμε για αργότερα υπερεκτιμώντας τις ικανότητές μας για περπάτημα στο παγωμένο χιόνι.